PROGRAM 2021

Conveniums program 2021

Välkommen att delta i Conveniums bokcirkel i höst!


Vi läser boken ”Själen är ett verb – Konsten att ha en god relation till dig själv” av Philip Bäckmo
som är beteendevetare, psykoterapeut och psykosyntesterapeut. Han har även studerat filosofi och existentiell terapi.
Uppstart sker den 16 september då vi ses och lär känna varandra. Då finns även möjlighet att köpa boken eftersom den är slut hos förslaget (men finns som ljudbok och E-bok och säkert även på bibliotek). Därefter följer 4 träffar då vi läst ett av de fyra kapitlen i boken.

16 september – Uppstart
30 september  – I. Lär känna dig själv
21 oktober – II. Ta hand om dig själv
11 november – III. Var lojal mot dig själv
2 december – IV. Lev i kontakt med ditt inre djup

De frågeställningar som tas upp i kapitlen blir utgångspunkt för oss att dela med oss av våra egna erfarenheter och upplevelser. Det är fokus på vilka känslor och tankar boken väckt hos oss och förhoppningsvis skapar vi en plats för innerliga existentiella samtal.

Vi kommer att träffas i caféet på restaurangen Allé utanför Södra Mellby kl 18 – 20. Till ljudet av en sprakande brasa serveras vi en vegetarisk soppa, nybakat bröd, kaffe och sötsak för 145:-. Var och en betalar för sig liksom för den dryck man önskar.
Vid det sista tillfället ses vi dock i läsrummet (undervåningen på Kiviks kapell) eftersom vi då gästas av författaren själv som kommer att hålla ett föredrag och svara på frågor. Vi öppnar då även upp för deltagande från andra medlemmar i Convenium.

Max 10 deltagare.
Träffarna är anpassade efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och p g a det ökande smittoläget vill vi att du är vaccinerad eller har påbörjat ditt vaccinationsprogram.
Anmälan sker genom att maila till info@convenium.se

Välkommen att delta!

Marianne Greip, styrelsemedlem i Convenium

Vad gör mig levande?

Fredagen 2 juli

Workshop med Patricia Tudor Sandahl och Christer Sandahl
Workshopen sätter de existentiella utmaningarna i arbetslivet i centrum.  Du kommer ta del av föredrag och samtal om att känna sig helt levande, vara i samklang med sig själv och uppleva gemenskap och mening till skillnad från att vara tom, trött och missmodig.

Plats:  Kivks kapell (på vägen längs med havet mellan Kivik och Vitemölla, fysiskt möte inom ramen för rekommendationer från Folkhälsomyndigheten)
Tid:  9.30-16.30
Pris:  1450 kronor (inkluderar lunch och fika)
Kursledare:   Författare och leg psykoterapeut Patricia Tudor Sandahl och seniorprofessor Christer Sandahl, författare till bl a boken ”Gruppens potential¨.
Antalet deltagare är begränsat.  Anmälan genom att swisha beloppet till swishno: 123 374 4125 eller bg 5154-2918.  Skriv kursens namn och din mailadress i meddelanderutan. (OBS!  Endast för Conveniums medlemmar; klicka här för info om hur du blir medlem).

Välkomna till Convenium Österlens årsmöte!
Live musik av klassiske gitarristen Göran Söllscher

Onsdagen 30 juni

Nu är det snart dags för föreningens årsmöte. Detta år erbjuder vi något extra, ett årsmöte med restaurang Allés goda mat, trevlig samvaro och en chans att njuta av den allra vackraste klassiska musiken!

När: Onsdagen 30 juni, kl 18:00 – ca 19:30
Plats: Allé på Österlen, Svinaberga, Kivik.

Alla medlemmar i föreningen är varmt välkomna. Efter årsmötet har vi bjudit in den klassiske gitarristen Göran Söllscher. Söllscher spelade bl a på Conveniums Existensfestival 2019 och har räknats till en av världens främsta klassiska gitarrister. (Självklart håller vi avstånd och följer FHMs riktlinjer)

Anmälan senast 28/6 till: info@convenium.se.(Har du varit medlem men glömt betala för 2021, enkelt åtgärdat: Betala in medlemsavgiften 300 kr/kalenderår till bankgiro 5154-2918 eller swisha till 123 374 4125. För två personer på samma adress blir avgiften 425 kr/år. Ungdomar upp till 27 år betalar bara 100 kr/år. Glöm inte uppge namn och e-postadress.). Nya medlemmar är också välkomna!

Ny samtalsserie:  Det sant mänskliga

4 träffar via Zoom april-juni 2021

Det sant mänskliga är det som präglar våra liv allra mest, det som berör oss på djupet, det som känns viktigaste för oss. Hur kan vi vara sanna i våra liv och hur kan vi värna om det som är allra viktigast när livet bjuder på så mycket annat som bedövar, smärtar eller distraherar oss? Och vad gör pandemin – och den oro vi kan känna – med oss?
Den danske filosofen och teologen Knud Løgstrup använde begreppet ”spontan livsyttring” för att benämna de dimensioner som utmärker mänskliga relationer. Dessa livsyttringar är inte självvalda utan givna. De är inneboende och gör oss till de personer vi är: både unika men också lika.
Under fyra eftermiddagar under våren kommer vi att reflektera kring fyra av dessa livsyttringar: tillit, sårbarhet, hopp och kärlek. De två timmar vi tillbringar tillsammans kommer att innehålla en guidad reflektion kring en livsyttring, tid för egen reflektion och inte minst tid för meningsfulla samtal bland seminariedeltagare.
Programmet äger rum virtuellt på kommunikationsplattformen Zoom. Max antal deltagare är 15.
Kursledare:  Axel Carlberg, doktor i etik, coach och seniorkonsult inom ledarskap och Sofie Moritz Lemark, leg psykoterapeut och präst.
Seminarietillfällena äger rum kl 14.00-16.00 måndagarna 26/4, 10/5, 24/5 samt onsdagen 8/6 2021.
Avgift: 850 kr.
Anmälan genom att swisha beloppet till 123 374 4125 eller bg 5154-2918. Skriv kursens namn och din mailadress i meddelanderutan. Maila även axel.carlberg@upspring.se och berätta att du har anmält dig till kursen. (Du behöver vara medlem i Convenium för all delta. För att bli medlem: www.convenium.se)

Storytelling som läkande kraft

Lördagen 15 maj

Workshop med Inger-Lise Oelrich
Hur kan orden och bilderna i sagor och myter verka hjälpande och utvecklande på våra liv hemma, på arbetsplatsen, med vännerna? Varje människa har en historia att berätta, ett liv att uttrycka av erfarenheter, upplevelser och insikter.  Genom spontant berättande och med hjälp av sagor och myter får tankarna vingar och hjärtat finner sin röst. Inga förkunskaper krävs!
Kursledare:  Inger-Lise Oelrich, regissör, storyteller, utbildare och författare.
Plats:  Baskemölla (fysiskt möte inom ramen för rekommendationer från Folkhälsomyndigheten)
Tid:  kl 9.30-16.30
Pris: 1250 kr (inkl lunch och fika)
Anmälan till info@convenium.se och genom att swisha beloppet till swishno: 123 374 4125 eller bg 5154-2918.  Skriv kursens namn och din mailadress i meddelanderutan. (OBS:  endast för Conveniums medlemmar; klicka här för info om hur du blir medlem).

Livsviktigt om döden

Fredagen 5 februari 2021 kl 13-15

Hur ska vi förhålla oss till vår egen död och andras? Vad gör förlusten av nära och kära med oss och med vår inställning till döden?
Convenium arrangerar en eftermiddag med reflektion, inspiration och meditation kring dessa frågor. Vi vill ge plats åt dina funderingar, tankar och längtan att få prata om det som är viktigt och sant.

Kursledare: Axel Carlberg, doktor i etik, coach och seniorkonsult inom ledarskap samt och Jamie Woodworth, forskare från Palliativt Utvecklingscentrum i Lund.
Plats: Platsformen Zoom
Kostnadsfritt: Medlemsskap i Convenium krävs. Medlem blir du enkelt genom att betala in medlemsavgiften, 300 kr/år till bankgiro: 5154-2918 eller till Swish: 123 374 4125. För två personer på samma adress blir avgiften 425 kr/år. Unga upp till 27 år betalar bara 100 kr/år. Glöm inte ange namn och e-postadress.

Info och anmälan till Jamie Woodworth på jwoodworth1479@gmail.com.