PROGRAM 2023

Café Convenium söndagen den 15 oktober kl 15 -17 :30, Vik

Söndagen den 15 oktober kl 15-17 är det Café Convenium hos Annette Sidemo. Hon bor på Vikarevägen 9 på Vik. Välkomna att träffa andra medlemmar, fika och samtala om något tema som ges på plats. Vi sitter antingen i mindre grupper eller i en större, beroende på hur många vi blir. Anmälan sker till info@convenium.se senast den 12 oktober och är giltig när du betalat 100:- som antingen swishas till nummer 123 374 4125 eller betalas till bankgiro: 5154-2918.

(OBS! Enbart öppet för medlemmar!)

Existentiell bokcirkel i Gyllebo

NY BOKCIRKEL I HÖST!

Vi träffas vid fyra tillfällen under hösten med start onsdagen 30/8 för att samtala om den tyska filosofen Wilhelm Schmids bok; Konsten att bli gammal. Originalets titel är bättre, och säger mer om innehållet, och det vi kan komma att tala om: Gelassenheit – was wir gewinnen, wenn wir älter werden. ”Gelassenheit” är ett vackert tyskt ord med en rikedom av betydelser, som lugn, besinning, befrielse och jämnmod; det är också ett viktigt begrepp för teologer och filosofer som Meister Eckhart, Johannes Tauler och Martin Heidegger.
Boken är på 125 sidor, och finns att köpa för en billig peng på nätet (billigast, 67 kr, på www.bookoutlet.se ).
Boken blev en succé när den kom ut i Tyskland och har fått rätt stor uppmärksamhet också i Sverige – se till exempel denna artikel i DN 2016-10-25:
www.dn.se/insidan/filosofen-hemligheten-bakom-att-aldras-lyckligt/

Datum: 30/8, 20/9, 18/10, 22/11.
Tid: 17.30-20.15 – vi inleder med soppa och bröd, och startar boksamtalet 18.
Plats: Hemma hos Matz och Cecilia Hammarström, Stättevägen 16 i Gyllebo, 27297 Gärsnäs.
Kostnad: 500 kronor som betalas in till bankgiro: 5154-2918 eller till Swish: 123 374 4125.
Max 8 deltagare. OBS! Endast öppen för medlemmar.

Workshop: ”Mitt klimatengagemang” söndagen den 21 maj kl 10-14, Baskemölla

FN:s klimatpanel IPCC har i sin senaste rapport utfärdat ”en sista varning.” Om vi inte minskar radikalt våra utsläpp de närmaste åren kommer vi inom bara några år helt blåsa förbi den röda linjen med max 1,5 grads uppvärmning av planeten. Vi befinner oss alltså i mänsklighetens största existentiella utmaning. Samtidigt kan vi känna oss väldigt handfallna som enskilda individer. Vad kan lilla jag göra inför ett så stort problem? Workshopen blir ett rum där vi undersöker vårt ansvar för den levande planeten. Reflektionen kommer att näras av teoretiska perspektiv hämtade från filosofi och psykologi men fokus blir formuleringen av ett personligt förhållningssätt. Bland frågorna som kommer att adresseras är: Vilka känslor driver mitt förhållningssätt till klimatkrisen? Hur ser jag på min roll och mitt ansvar i frågan? Och hur kan krisen påverka mitt liv och mina val framöver? Vi närmar oss dessa frågor på ett öppet och nyfiket sätt utan att skuldbelägga oss själva eller andra. Processen kommer att ge stort utrymme för enskild reflektion men också samtal i grupp. Workshopen leds av Axel Carlberg som är doktor i etik och jobbar som filosofisk praktiker, coach och organisationskonsult. Som pappa till två tonårsbarn vill han se till att de ärver en planet som är livskraftig och trygg för kommande generationer.

Workshopen hålls söndagen den 21 maj kl 10.00-14.00 hos Cilla Ungerth Jolis i Baskemölla. Öppet endast för medlemmar. Kostnadsfritt och självkostnadspris för lunchen.

Vi kan vara max 15 personer och det är först till kvar som gäller. Anmäl dig till info@convenium.se

Mindfull vandring vid Haväng söndagen den 14 maj kl 11-14

Välkommen att möta våren i vackra Haväng på med en mindful vandring längs havet under ledning av vår medlem Bia Berlin som bl a är instruktör i mindfulness. Vi vandrar i tystnad,  var och en i sitt eget sällskap, med uppmärksamheten riktad mot naturen,  vår egen kropp och våra sinnen. Vi kommer att  ha några korta pauser med utrymme för meditation och reflektion. Vår egen medhavda matsäck intar vi halvvägs och även den intas under tystnad.
Vandringens längd ca 5 km och vi kommer att träffas innanför grinden till Havängs strand. Utrymme för reflektion tillsammans har vi när vi är åter.
Ta med; sittunderlag, matsäck, vatten, extra tröja, regnkläder. Enbart öppen för medlemmar. Kostnadsfritt.
Anmälan senast den 10 maj till info@convenium.se.
Varmt välkommen att komma med och njuta av en härlig promenad på vårt vackra Österlen!

Café Convenium söndagen den 2 april kl 15 -17 :30, Drakamöllan

Eva Selleck och Seth Selleck öppnar sitt vackra hem och bjuder in till hembakad fika.
Vi får ett samtalsämne på plats och sitter antingen i mindre grupper eller i en större, beroende på hur många vi blir. Anmälan sker till info@convenium.se senast den 30 mars och är giltig när du betalat 100:- som antingen swishas till nummer 123 374 4125 eller betalas till bankgiro:  5154-2918. OBS! Enbart öppet för medlemmar!
Det är lite ont om parkeringar så det vore fint om så många som möjligt av er kan tänka sig att samåka och parkera vid naturreservatets början och sedan gå ca 500 meter. För att komma till Eva och Seth går man förbi Drakamöllans gårdshotell. Här ska man alltså INTE parkera. Det finns några få parkeringar däremot på en grusplätt strax innan man kommer fram till det rosa huset som är det sista huset innan man kommer fram till själva naturreservatet. Det går även bra att ta bussen via väg 19 och då blir det en promenad på ca 15 min.
Varmt välkommen på fika med samtal!