PROGRAM 2022

Program 2022

Existensfestivalen
26-28 augusti

Convenium arrangerar sin tredje och mycket efterlängtade Existensfestival 2022. Platsen blir återigen Kiviks kapell och temat är ”Övergångar”.
Några av de namn som är klara är psykologen och författaren Patricia Tudor Sandahl, prästen Rebecka Tudor, författaren Göran Rosenberg, violinisten Christian Svarfar, konstnärinnan Saadia Hussain och verksamhetschefen för Hela Malmö och Martin Luther King- pristagaren Nicolas Lunnaba. Du kan läsa mer om temat och festivalen HÄR.

Skrivarkurs med Helena Thorfinn
30 april – 1 maj

Convenium arrangerar under våren en kurs i “Buddhism och Skrivande” där författaren Helena Thorfinn lär oss använda buddhistiska metoder för att fördjupa och förbättra skrivande processer. Det blir meditationsövningar, skrivövningar och samtal om vad som skapar närvaro – i text och i livet. Mer detaljer kommer inom kort.
Intresseanmälan till: helenathorfinn@gmail.com

Café Convenium
Söndagen 27 mars och 8 maj kl 15:00-17:00

Convenium bjuder in medlemmar till en möjlighet att mötas, fika och tala om saker som berör oss som mest under lediga former. Ett förslag på samtalstema kommer att ges när vi träffas hemma hos vice ordförande Eva Selleck i hennes vackra rosa hus vid Drakamöllan.
Vi sitter i mindre grupper och avslutar med att samla ihop tankar som dykt upp under samtalen.
Café Convenium är en ny idé som vi i styrelsen vill testa och om det fungerar och är uppskattat kommer träffarna att återkomma under året.Antalet platser är begränsade så det är ”först till kvarn”. Anmälan sker genom att du swishar 100:- till Eva Selleck på nummer 0733411099. Då ingår fika med hembakt. För att komma till Eva och Seth kör man förbi Drakamöllans gårdshotell (även om det står att man inte får) och parkerar på en gräsplätt strax innan man kommer fram till det rosa huset som är det sista huset innan man kommer fram till själva naturreservatet. Det är ont om parkeringsplatser så kan man samåka är det förstås bra. Och de som kommer först får ställa sig längst in och räkna med att andra ställer sig bakom.

BEHÖVS JAG 65 + ?
Lördagen 12 mars kl 14:00-16:00

Sverige ligger i botten vad gäller synen på äldre om man jämför med andra länder. Samtidigt är medellivslängden en av de högsta i världen. Många år av frihet men till vad? För en del kan det bli en befrielse, medan andra frågar sig: Vem blir jag när ett långt yrkesliv upphör, när synlighet och bekräftelse försvinner över en natt? Familjen kan ha förändrats, barn är vuxna, barnbarn är viktiga, men jag själv? Behövs jag?Existentiella frågor kommer nära, hur skapar jag ett meningsfullt liv under den tid jag har kvar? Och hur ska samhället ta till vara de två miljoner invånare som är 65 + och där många är vitala högt upp i åren?
Välkommen till ett seminarium om dessa angelägna frågor där Monika Olin Wikman samtalar med Chris Marschall, krönikör som givit ut boken NuFörTiden där hon personligt skildrar sin existentiella brottning efter pensioneringen,Torbjörn Larsson, debattör äldrefrågor, tidigare Ersta sjukhus, Vårdalstiftelsen samt Anders Ahlbom, professor, epidemiologi, demografisk utveckling

Arrangör: Convenium Österlen i samarbete med Simrishamns bibliotek
Kl 14-16, Simrishamns bibliotek. Fri entré.